Magnet med variabelt gab

En magnet med variabelt gab koster et sted mellem 600 kr og 1800 kr, men kan fremstilles noget billigere selv. På supermagnete.de kan man få keramiske magneter med en diameter på 12 mm til omkring 1 € pr. stk og i byggemarkedet kan man få vinkler og bolte for under en halvtredser. En tube superlim ligger omkring 70 kr. Jeg begik den fejl at skrue vinklerne fast først, for derefter at sætte boltene i og lime magneterne på. Magneterne havde lidt deres egne ideer om hvor de skulle være, så en anden gang ville jeg nok lime magneterne på boltenes hoveder først, og så skrue vinklerne på træklodsen med en lille bolt igennem træet.

magnetgab.jpg

Sikkerhed:

advarsel.jpg Keramiske magneter er stærke (meget!) og de kan give tømmerlus, hvis de fanger lidt hud imellem sig, når de slammer sammen. Eller værre: magneterne kan splintres så man får stykker i øjnene. Selv om de er blanke bør man tænke te-krus, snarere end møtrik. Det ER keramik. Brug beskyttelsesbriller eller vær meget forsigtig.

Og hvad bruger man så et magnet gab til?

Man ”saver” naturligvis i det med en tyk aluminiumsplade! Fornemmelsen er spooky: Holder man pladen stille mærkes ingenting, men jo hårdere man rykker i den, jo kraftigere forsøger den at modvirke bevægelsen. Forklaringen er at hvis man bevæger pladen vil elektronerne i aluminiummet bevæger sig i magnetfeltet, og elektroner der bevæger sig i et magnetfelt vil blive afbøjet vinkelret på magnetfeltet. Elektronerne vil derfor begynde at hvirvle rundt i pladen, og elektroner der løber rundt udgør en strøm, og en strøm giver anledning til et magnetfelt, som så vekselvirker med feltet fra supermagneterne. Skal prøves! At forklaringen er rigtig kan vises ved at prøve at save med en lige så tyk aluminiumsplade, hvor der er savet riller igennem (en ”kam”). Her kan elektronerne ikke hvirvle, så der er ikke noget magnetfelt, og dermed ingen modstand.

aluplader.jpg